Accept www.lemezborze.hu uses cookies in order to ensure highest-quality services, with you contributing to this end through further use of the webpage. For more detailed informations please see our data management regulations.
Főoldal   Kiadványok   Diszkográfia   Webáruház   Rendezvények   Díjak, támogatások   Galéria
Main page   Publications   Discography   Webshop   Events   Awards, sponsorships   Gallery

Száguldó cirkusz – minden mennyiségben: GP2, GP3, Porsche Mobil 1 Supercup

A Forma1 versenyek betétfutamaiként jelenleg három sorozatot rendeznek meg: a GP2, GP3 és a Porsche Mobil1 Supercup. Ezek a Forma1 előszobájaként funkcionálnak. Akik a sorozatokban jól szerepelnek, felhívják magukra a figyelmet és előbb-utóbb tesztelési lehetőséget, jobb esetben Forma1-es pilótaszerződést kaphatnak.

 
GP2-es kategóriát nyert korábban Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Timo Glock, de sorolhatnánk még tovább is a neveket. Itt minden csapatnak ugyan azt a karosszériát, motort és gumit kell használnia – ezzel mérséklik a csapatok költségeit, ráadásul így a versenyzők képességei kerülnek előtérben és nem a technikai különbségek. Az idei szezon a sorozat történetének 11. évada. A verseny megelőzően két háromnapos tesztet tartottak Abu-Dhabiban és Bahreinben, melyek délelőtti és délutáni szakaszokból álltak. A nevező pilóták közül számos pózolt a Lemezbörze,…plusz magazinnak: Alex Lynn, Julian Leal és Marco Sorensen, Alexander Rossi, Rene Binder és Daniel De Jong. A spanyol Adrian Campos, a Campos istálló tulajdonosa, ex-Forma1-es pilóta, Real Madrid drukkerként nagyon értékelte a Puskást ábrázoló lapszámunkat. A Red Bull Ringen megrendezett osztrák GP2 első versenyén a francia Pierre Gasly nyert.

A GP3 Series 2010-ben indult együléses autóverseny sorozat, a GP2 felvezetője. A motorszállító a Renault, a gumit a Pirelli biztosítja, az autók egy teljesen új Dallara vázra épülnek. A GP3 versenyeit a Formula1 európai versenyhétvégein, azok betétfutamaiként rendezik. Címvédő a brit Alex Lynn, csapatok között pedig a szintén angol Carlin a bajnoki titulus őrzője. Ezt a kategóriát többek közt megnyerte Daniil Kvyat, aki korábban a Nagy Futam rendezvényen „tesztelte” magazinunkat Budapesten.

Köszönet Leandra Gravesnek, hogy segítséget nyújtott tudósításunk elkészítéséhez.

 

Képek: Alex Lynn, Julian Leal és Marco Sorensen, Alexander Rossi, Rene Binder és Daniel De Jong, Adrian Campos, Pierre Gasly, Alex Lynn, Dani Clos 

A Porsche Mobil 1 Supercup idén ellátogatott már Barcelonába és Monacóba, találkozhatunk vele rövidesen Angliában, Belgiumban, Olaszországban, Texasban és hazánkban is. A kiváló és világszerte ismert sportautó gyártó cég több versenysorozatot is indított, de ezek közül a tárgybani a legnépszerűbb, és 1993 óta szerves része a Forma1-es európai futamoknak. Az állórajttal induló mezőny 70 km-es távot teljesít. Számos jó nevű versenyző volt már világbajnok a sorozatban, melynek jelenlegi legnagyobb sztárja a Forma1-es versenyautókat is tesztelő német Michael Ammermüller. Ő 2004-ben hármasszámú pilótája volt a Red Bull csapatában a német Formula Renaultnak. Érdekesség, hogy idén Nelson Piquet, háromszoros Forma1-es világbajnok fia is ebben a sorozatban indul, akit édesapja is elkísért az osztrák versenyre, majd jómaga is autóba ült a Legendák Parádéja elnevezésű bemutatón Alain Prost, Niki Lauda, Ricardo Patrese, Pierluigi Martini, Gerhard Berger és Christoph Danner társaságában. Az osztrák nagydíjat a hazai Christopher Zöchling nyerte meg, az összesítésben jelenleg Eng és Ammermüller holtversenyben állnak az élen.

Köszönet dr. Anne Schildmachernek, hogy lehetővé tette helyszíni jelenlétünket.

Tudósító: dr. Horváth Dávid, Fotók: Kasznár Gyula

 

Képek: Michael Ammermüller, istállóképek